Kávovníků existuje přes 120 druhů. Komerčně se pěstují z 99 % pouze dva – Arabica a Robusta. Plody připomínající třešně obsahují semena (kávová zrna), která si po zpracování, upražení, namletí a další přípravě vychutnáváme v podobě osvěžujících nápojů.

Základní rozdíly:
Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Preference milovníků kávy se jasně kloní k chuťově rozmanitější Arabice – tvoří asi 70 % celosvětové produkce.

Arabica ve srovnání s Robustou:
- má vyšší kyselost a bohatší chuť
- nabízí více tónů od ovocných přes čokoládové, květinové až po kořeněné
- obsahuje 2–3× méně kofeinu (Arabica má 1,2 až 1,5 %, Robusta 2,2 až 2,7 %)
- obsahuje 2× více cukru
- obsahuje více lipidů (tuků, olejů, vitamínů..)
- je náročnější na pěstování, přestože preferuje mírnější klima

Pije se vůbec Robusta?
I Robusta má své fanoušky – hlavně díky až 3násobnému obsahu kofeinu. Poznáte ji podle typické hořké, zemité až dřevité chuti. Ve směsích Arabiky + Robusty prohlubuje chuť a výslednému espressu dodává příjemnou cremu.

 

Partneři

fajri
Created with Sketch.